בהכנת המידע הבא המוגש לכם ע"י העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות בישראל שותפים רבים: יעוץ מקצועי – ד"ר פרחויקי ויקטור – מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, מרכז רפואי כרמל. טל קמינסקי רוזנברג – דיאטנית קלינית. נפרומור – רשת מכונים נפרולוגיים, צוות ניהול פורום נפרולוגיה של עמותת עתיד – עמותת הדיאטנים בישראל.
כתיבה ועריכה – סלעית כץ-אפודי, סלעית תקשורת שיווקית.
מהו תפקיד הכליות?
הכליות אחראיות על סינון הדם. הן מסננות מהדם חומרי פסולת ומפנות עודפי מלחים ונוזלים, משתתפות בויסות לחץ הדם, איזון חומציות הדם ומייצרות הורמונים החיוניים לתפקוד הגוף ולשמירה על עצמות גופנו. למרבית האנשים יש שתי כליות מתפקדות, על אף שאפשר לחיות גם עם כליה אחת בלבד. גודל כל כליה הוא כגודל אגרוף . הכליות ממוקמות בתחתית הגב, מתחת לקשת הצלעות.
מהי מחלת כליות כרונית?
מחלת אי-ספיקת כליות כרונית מתפתחת על רקע מגוון של בעיות רפואיות (סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, הזדקנות הכליות, מחלות מולדות ועוד) הגורמות לפגיעה מתמשכת ובלתי הפיכה בתפקוד הכליות.
המחלה מתחילה משלב של אי-ספיקה חלקית ועלולה להדרדר עד למצב מתקדם של אי-ספיקה סופנית. במצב זה, בו רמת התפקוד של הכליות היא 15% או פחות, הנזק לכליות הוא בלתי הפיך ונשקפת סכנת חיים. כדי להאריך את החיים החולה מחוייב לקבל טיפול אשר מחליף את הפעילות התקינה של הכליות באמצעות דיאליזה או השתלת כליה.
מהם סימני האזהרה למחלת כליות?
למרבית האנשים הסובלים ממחלת כליות כרונית, אין תסמינים עד לשלב מתקדם, יחסית, של המחלה. סימני אזהרה לקיומה של מחלת כליות הם: דם ו/או חלבון בשתן, לחץ דם גבוה, רמת קריאטינין חריגה בבדיקת דם.
כיצד מודדים תפקודי כליה?
בדיקת קריאטנין בדם– בדיקה זו הנקראת – eGFR -estimated Glonerular Filtration rate משמשת להערכת התפקוד הכלייתי ע"י חישוב קצב הסינון הכלייתי. נוסחת החישוב של קצב הסינון הכלייתי מכילה את ערכי הקריאטינין, נתוני גיל, מין ומשקל. הקריאטנין הוא תוצר פירוק של קריאטין המהווה רכיב חשוב בשרירי הגוף. רמת הקריאטינין משתנה מאדם לאדם ותלויה גם במסת השריר. הקריאטינין עובר סינון בכליה ומופרש בשתן ולכן מהווה סמן לתפקוד הכליות. כאשר קיימת ירידה בתפקוד הכליות, פחות קיראטינין מופרש אל השתן וערכי הקיראטינין בדם יעלו. קצב הסינון הכלייתי יורד ככל שהתפקוד הכלייתי מתדרדר.
מטרות הדיאטה בשלב הטרום דיאליטי הן להפחית את הצטברות תוצרי מטבוליזם החלבון (אוראה, קריאטינין, חומצה אורית ,זרחן ואשלגן), לשמור על מצב תזונתי תקין, ולהאט במידת האפשר את התקדמות המחלה. דיאטה נכונה עשויה לדחות את הצורך בטיפול בדיאליזה, אך אינה יכולה להוות תחליף לטיפול זה בעת הצורך.
ניתן להאט ולעיתים אף לבלום את ההתדרדרות מאי ספיקת כליות כרונית לאי ספיקת כליות סופנית ע"י שמירה על העקרונות הבאים:
צוות המרפאה הטרום-דיאליטית כולל רופאים, אחיות, דיאטנית ועובדת סוציאלית המתמחים בתחום הנפרולוגי, ואשר תפקידם לבצע מעקב נפרולוגי אחר מצבך הרפואי ולהתאים לך טיפול במטרה להאט את קצב התקדמות המחלה. המעקב כולל:
חשוב לדעת כי שיתוף הפעולה שלך עם הצוות המטפל בך, תוך יישום המלצותיו, יכול לסייע לך למנוע או לכל הפחות לדחות את ההגעה שלך לטיפול בדיאליזה.
לתזונה נכונה תפקיד מרכזי בטיפול באי ספיקת כליות כרונית. הדיאטה מותאמת לפי שלב המחלה – טרום דיאליזה, דיאליזה פריטונאלית או המודיאליזה. קביעת הדיאטה מושפעת גם ממחלות רקע נוספות (כמו יתר לחץ דם, סוכרת ושומנים בדם), מצב תזונתי וטיפול תרופתי. מסיבה זו, אין דיאטה אחידה לכל הסובלים ממחלת כליות. יש לקבל ייעוץ ומעקב מדיאטנית מומחית למחלות כליה(דיאטנית נפרולוגית), על מנת להתאים את הדיאטה בכל שלב ושלב.
בעת הרכבת תזונה נכונה, יש לשים לב בעיקר למרכיבים הבאים בתפריט:
אנו מתחייבים שהפרטים שתמסרו ישארו חסויים ולעולם לא יועברו לגורם אחר.
בכל עת עומדת לכם הזכות להימחק מרשימת התפוצה של האתר, באמצעות פעולה פשוטה של משלוח דואר אלקטרוני לכתובת: info@inkf.org.il
מחלת כליה היא אירוע משנה חיים לחולה ולמשפחתו.
עזרו לנו לעזור לחולים ובני המשפחה, ולהמשיך בפעילות מודעות שתמנע ממטופלים נוספים להיכנס למעגל החולים.
כל הכתוב באתר זה הינו בגדר המלצה בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מוסמך. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות שהיא לכל נזק שיגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.
כל הכתוב באתר זה הינו בגדר המלצה בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי או חוות דעת רפואית והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מוסמך. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות שהיא לכל נזק שיגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.