השתלת כליה - מידע שימושי

הפצת חומר הסברה בנושאים רפואיים וסוציאליים הנו חלק מיעדי העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות. במסגרת זו מופץ דף כללי התנהגות למושתל המיועד להנחות אותך כיצד לנהוג ולשמור טוב יותר על בריאותך בדגש על התקופה הראשונה שלאחר ההשתלה.

דגש– מידע זה הינו כללי בלבד ואינו מחליף טיפול ו/או הנחיות רופא מטפל

מידע זה מתבסס על הנחיות מחלקת ההשתלות במרכז הרפואי איכילוב

הטיפול נוגד הדחייה הניתן לך באופן קבוע, יינתן במינון גבוה יותר בשלושת החודשים הראשונים שלאחר ההשתלה, ולכן תהיה חשוף יותר לזיהומים אם כתוצאה מהדבקה על ידי חולים בבית ובסביבה הקרובה או כתוצאה מהתעוררות חיידקים או וירוסים רדומים הנמצאים בגופך דרך קבע.
עליך להיות ערני לכל סימן של זיהום- עליית חום, שעול, צריבה במתן שתן, צמרמורות וכו'.
אם קיים חשד לזיהום, עליך לפנות מייד לרופא המטפל, ובזמן חירום להגיע לחדר מיון.
החזרה לשגרה תיעשה באופן הדרגתי על פי הנחיות הצוות המטפל.

  • שתייה- יש להקפיד של שתייה מספקת, ובעיקר בימים חמים. יש לתת דגש למצבים בהם קיים מצב של איבוד נוזלים רב (שלשולים והקאות).
  • תזונה- מושתלים נוטים לעלות במשקל. יש להקפיד על תזונה מתאימה ולהתאים כמות הקלוריות לרמת הפעילות הגופנית. להשמנת יתר השפעה על ההרגשה הכללית ולחץ הדם.
  • היגיינה- יש להקפיד על מקלחת אחת ליום לפחות, צחצוח שיניים 3 פעמים ביום עם מברשת רכה. (כולל תכשירים אנטי פיטרייתים במידת הצורך).
  • טיפול שיניים- בדרך כלל מומלץ לקחת כ- 2 גרם מוקסיפן באופן חד פעמי לפני טיפול (למי שאינו רגיש לפניצילין). בכל מקרה יש להיוועץ עם הרופא המטפל בטרם כל טיפול, ובדגש לעקירת שיניים כיוון שבדרך כלל יש להפסיק נטילת אספירין/קרטייה לפני העקירה.
  • חיסונים- מומלץ לקבל חיסון נגד שפעת ונגד צהבת מסוג – B כשלושה חודשים לאחר ההשתלה. יש להתייעץ עם הנפרולוג המטפל לפני קבלת כל חיסון.
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית מומלצת, יש לקבל הנחיות לכל מושתל על פי מצבו הגופני. בדרך כלל הליכה, שחיה ופעילות ספורטיבית שאינה כרוכה בסכנת פציעה וחבלה מומלצת.
  • חשיפה לשמש- גידולי עור נפוצים מאוד במושתלים. חשיפה לשמש קשורה לגידולים אלו. מומלץ להימנע מחשיפה לשמש בשעות שיא הקרינה. על כל שינוי בעור (גידולים, פצעים שאינם מבריאים, בליטות כחולות וכו')
  • בעלי חיים – בעלי חיים שעשויים להעביר מחלות למושתלים הם בעיקר ציפורים ובעלי כנף. הקרבה לכלבים וחתולים אינה מסוכנת.
  • פעילות מינית רגילה. על מושתלים ללא בת/בן זוג קבוע מומלץ מאוד השימוש בקונדום. על נשים לקבל יעוץ לגבי אמצעי מניעה מרופא נשים. השימוש בגלולה אינו מומלץ עקב סיכון יתר לקרישת דם.
  • תופעות חיצוניות של התרופות למניעת דחייה – בשנה הראשונה שלאחר ההשתלה תיתכן השמנה וקבלת פנים עגולות. בנוסף יתכנו פצעונים כפצעי בגרות חשוב לציין כי תופעות אלה חולפות בדרך כלל עם הורדת המינון בפרדניזון/פרוגרף/ציקלוספורין.

חשוב לזכור 
התרופות נגד דחייה הן סם החיים של השתל שלך. בכל נסיעה, חופשה בחו"ל, שהות מחוץ לבית- עליך להצטייד בכמות מספקת של התרופות אותן הינך נוטל/ת. נזק בלתי הפיך עשוי להיגרם לך באם לא תהייה הקפדה בלקיחת התרופות במועד.

אנו מתחייבים שהפרטים שתמסרו ישארו חסויים ולעולם לא יועברו לגורם אחר.
בכל עת עומדת לכם הזכות להימחק מרשימת התפוצה של האתר, באמצעות פעולה פשוטה של משלוח דואר אלקטרוני לכתובת: info@inkf.org.il

פתיחת צ'אט
צריך עזרה?
שלום,
איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן