חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מושתלים

בהכנת המידע הבא המוגש לכם ע"י העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות בישראל שותפים רבים: יעוץ מקצועי – ד"ר פרחויקי ויקטור – מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, מרכז רפואי כרמל. טל קמינסקי רוזנברג – דיאטנית קלינית. נפרומור – רשת מכונים נפרולוגיים, צוות ניהול פורום נפרולוגיה של עמותת עתיד – עמותת הדיאטנים בישראל.
כתיבה ועריכה – סלעית כץ-אפודי, סלעית תקשורת שיווקית.

מהי השתלת כליה?

במקרים מסוימים של אי ספיקת כליות כרונית ניתן לבצע השתלת כליה במהלכה משתילים כליה בריאה בגופו של המטופל. בניגוד לאיברים אחרים הנלקחים אך ורק ממתים, ניתן לקחת כליה אחת גם מכל מתורם חי.
להשתלה מתורם חי יש יתרון על השתלה מן המת כיוון שניתן לבצע בדיקות התאמה יסודיות יותר. ע"פ הסטטיסטיקה סיכויי ההצלחה של תרומה מן החי גבוהים מסיכויי ההצלחה של תרומת כליה מתורם שנפטר. זאת ועוד, בבדיקת תוצאות השתלות נמצא שכליות שהושתלו מתורם חי תפקדו במשך שנים רבות יותר מאשר כליות מהמת.

מערך רישום חולים להשתלה

רישום המועמדים להשתלה מכל הארץ מתבצע בלעדית במרכז הלאומי להשתלות. לפני כל ניתוח השתלה בארץ, מתורם חי או מתורם נפטר, נדרש אישור פרטני של המרכז הלאומי להשתלות – משרד הבריאות.
על פי חוק, החולה יכול לבחור את בית החולים בו תתבצע ההשתלה וצוות יחידת ירשום את החולה בהתאם. השתלות כליה מתקיימות כיום במרכזים הרפואיים הבאים: המרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), הדסה, מרכז רפואי רבין (בלינסון), רמב"ם וסורוקה.
רשימת הממתינים להשתלה מתורם מת מנוהלת על ידי המרכז באופן ממוחשב. המיקום ברשימה נקבע על סמך קריטריונים אשר גובשו על ידי ועדת ההיגוי של המרכז והם כוללים את גיל החולה, דחיפות רפואית, התאמת רקמות בין התורם לחולה, זמן המתנה להשתלה וקריטריונים רפואיים נוספים. המיקום ברשימה משתנה באופן ממוחשב כל העת בהתאם לשינויים בנתונים, לדוגמה: החמרה במצבו הרפואי של הממתין, גריעה או תוספת של ממתינים וכו'.

רשימת ממתינים

אין הגבלת גיל להשתלת כליה. ככלל הרישום להשתלת כליות מן המת אפשרי רק לאחר התחלת דיאליזה. כאשר חולה נרשם להשתלה, משך זמן ההמתנה ייחשב לו מיום התחלת טיפולי הדיאליזה (ולא לפי מועד הרישום להשתלה).
מטופל בדיאליזה שנכנס בגיל מסוים לרשימת הממתינים, ו"עבר" קבוצת גיל עקב ההמתנה הממושכת, ימשיך לקבל את ניקוד לפי קבוצת הגיל בו נכנס לרשימה (ככל שהממתין יותר צעיר כך מקבל יותר נקודות).

כיצד מבוצעת ההשתלה?

הניתוח אורך בין 3-6 שעות, המנתח מחדיר את הכליה החדשה דרך הגב אל הבטן התחתונה, קרוב לכיס השתן. מחברים את הכליה החדשה לכלי דם גדולים העוברים באזור הבטן התחתונה והשופכן מחברים לכיס השתן. הדם זורם אל הכליה החדשה וכך נוצר השתן . לא מוציאים את הכליות הטבעיות אלא אם יש מחלה שמצדיקה זאת כגון: זיהום, יתר לחץ דם, או כליות פוליציסטיות גדולות המקשות על מהלך תקין של הניתוח. לאחר הניתוח המטופל מתאשפז ביחידת השתלות ונשאר במעקב במרפאת השתלות.

כמה זמן יכולה לתפקד הכליה המושתלת?

לאחר השתלה מתורם חי הכליה מתחילה לתפקד באופן מיידי, לעומת זאת במקרים רבים של השתלה מתורם נפטר יש צורך בהמשך דיאליזה עד שהכליה מתאוששת ומתחילה לתפקד. רוב הכליות המושתלות ממשיכות לתפקד שנים רבות, חלק קטן אינן מתפקדות כלל מייד לאחר ההשתלה או שמפסיקות לתפקד לאחר מספר חודשים בגלל דחייה חריפה קשה או מסיבות רפואיות אחרות. חלק מהמחלות שפגעו בכליות המקוריות יכולות להופיע גם בכליה המושתלת, בכל מקרה רוב הכליות המושתלות אינן מתפקדות כל החיים, מספר שנים לאחר ההשתלה מתחיל תהליך דחייה איטי הנקרא " דחייה כרונית", בסופו יש צורך לשוב לטיפול בדיאליזה או לבצע השתלה שנייה. על מנת למנוע את הדחייה יש צורך בנטילת תרופות נגד דחייה מאז ניתוח ההשתלה ולהמשיך כל עוד הכליה המושתלת מתפקדת.

מהן בדיקות ההתאמה בין תורם חי ומושתל?

מידת ההתאמה בין הרקמות של התורם לרקמות של המושתל משפיעה באופן מכריע על תוחלת ההישרדות של הכליה המושתלת. התאמה זו מתייחסת לשתי מערכות: סוג הדם וסיווג הרקמות. בנוסף, מתבצעת בדיקה לרמת נוגדנים כדי לוודא שהנוגדנים של המושתל לא ידחו את רקמת האיבר המושתל.

מי מתאים להשתלה?

מועמד להשתלה צריך לעבור סידרת בדיקות כגון: תפקוד הלב, תפקוד הריאות, אקו קרדיוגרפיה, בדיקת שיניים, בדיקת כלי דם בצוואר וברגליים, בדיקות של נגיפי צהבת מסוג B ו- C ונגיף איידס, הערכה רפואית ובדיקות התאמה בין תורם למושתל.

שיטת ההקצאה

כאשר מתקבלת תרומת כליות, נלקחות בלוטות מגופו של התורם, ומועברות למעבדה הארצית לסיווג רקמות. במעבדה נמצאות דגימות הדם של כל המועמדים להשתלת כליה ולהשתלת כליה- לבלב (הדגימות נשלחות לשם אחת לחודש).

מן הבלוטות מופקים תאים אשר נבדקים מול דגימות הדם של המועמדים להשתלה עם אותו סוג דם כמו לתורם. בדיקה זו נקראת "הצלבה". רק ממתינים להשתלה, שבדיקת ההצלבה שלהם עם תאי התורם שלילית, יכולים לקבל כליה או כליה ולבלב מהתורם הזה.

מבין אלו שנמצאו מתאימים הקדימות נקבעת לפי ארבעה קריטריונים: גיל, משך ההמתנה (שנספרת בחודשים מאז תחילת הדיאליזה), דמיון גנטי (HLA ) ורמת נוגדנים ((PRA. כאשר התורם הוא ילד מתחת לגיל 18 תיבדק התאמה קודם כל בממתינים ילדים מתחת לגיל 18. כאשר התורם מעל גיל 60, יושתלו חולים מעל גיל 60.

תגובת העמותה לנתוני מרכז ההשתלות 2012

תגובת אבי אברהם, יו"ר העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות לפרסום נתוני המרכז הלאומי להשתלות לשנת 2012:

"נתוני המרכז הלאומי להשתלות לשנת 2012 מצביעים לדאבוננו על ירידה חדה במספר השתלות הכליה במדינת ישראל. משנת 2011 נרשמה ירידה של 54% במספר תרומות כליה מנפטרים וירידה של 8% במספר תרומות כליה מן החי.
מנגד, נרשמת מגמת עליה עקבית במספר מטופלי הדיאליזה ומספר החולים הממתינים לתרומת כליה. הנתונים קשים אך לא מפתיעים, העמותה התריעה על חומרת המצב כבר ביום דיונים מיוחד שנערך ביוזמתה ביולי האחרון בכנסת, ועוד קודם לכן במסגרת דו"ח מבקר המדינה שפורסם באפריל האחרון.

קיים צורך דחוף בהגדלת מספרם של תורמי הכליה מן החי. זהו הפתרון המיטבי לחילוץ המטופל ממעגל הדיאליזה ויצירת שיפור דרמטי בבריאותו ובאיכות החיים שלו ושל בני משפחתו. להשתלה מן החי יש יתרונות רפואיים על פני השתלה מן המת ולאור התורים המתארכים היא יותר מעשית מאשר המתנה פאסיבית לתרומת כליה אקראית מנפטר.

העמותה מקיימת פעילות הסברה אינטנסיבית בנושא זה בקרב מטופלים במכוני דיאליזה בכל רחבי הארץ, עם זאת יש מקום לפעולה רחבה ומאומצת יותר גם ברמה הלאומית. אנו קוראים למשרד הבריאות להנחות את המרכז הלאומי להשתלות להסיט משאבים תקציביים והסברתיים מהשקעה בקמפיין חתימה על כרטיס אד"י לטובת קידום נושא תרומות מן החי.

במקביל אנו קוראים לכנסת לבחון בחיוב תיקון חוק ההשתלות באופן שיאפשר גם לתורמים שלא מקרבה ראשונה לתרום כליה תחת פיקוח של המדינה."

לפרטים: סלעית כץ אפודי, דוברת העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות 054-6762131

תרומה מן החי – מי מתאים לתרום כליה?

תורם חי חייב להיות בן משפחה, בן זוג, קרוב או מכר. התורם צריך להבדק ע"י רופא כדי לוודא שתפקוד הכליות שלו תקין ומצב בריאותו מאפשר לו לתרום. בדומה לכל ניתוח, גם בהשתלת כליה יש סיכון לתורם, אך אם התורם בריא הסיכון הוא מינימאלי. התפקוד של הכליה היחידה הנותרת אצל התורם מאפשר ניהול אורך חיים בריאים לחלוטין. אדם שתרם כליה להשתלה חוזר הביתה לאחר הניתוח להתאוששת ותוך זמן קצר חוזר לתפקוד מלא ללא צורך בקבלת תרופות. כל תרומת איברים טעונה אישור של ועדה מטעם משרד הבריאות שתפקידה לוודא שהתרומה נעשית מתוך רצון חופשי ולא מלחץ כספי, משפחתי, חברתי או אחר.

אנו מתחייבים שהפרטים שתמסרו ישארו חסויים ולעולם לא יועברו לגורם אחר.
בכל עת עומדת לכם הזכות להימחק מרשימת התפוצה של האתר, באמצעות פעולה פשוטה של משלוח דואר אלקטרוני לכתובת: info@inkf.org.il

פתיחת צ'אט
צריך עזרה?
שלום,
איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן