חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מניעה ופרה-דיאליזה

בהכנת המידע הבא המוגש לכם ע"י העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות בישראל שותפים רבים: יעוץ מקצועי – ד"ר פרחויקי ויקטור – מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם, מרכז רפואי כרמל. טל קמינסקי רוזנברג – דיאטנית קלינית. נפרומור – רשת מכונים נפרולוגיים, צוות ניהול פורום נפרולוגיה של עמותת עתיד – עמותת הדיאטנים בישראל.
כתיבה ועריכה – סלעית כץ-אפודי, סלעית תקשורת שיווקית.

 מהו תפקיד הכליות?

הכליות אחראיות על סינון הדם. הן מסננות מהדם חומרי פסולת ומפנות עודפי מלחים ונוזלים, משתתפות בויסות לחץ הדם, איזון חומציות הדם ומייצרות הורמונים החיוניים לתפקוד הגוף ולשמירה על עצמות גופנו. למרבית האנשים יש שתי כליות מתפקדות, על אף שאפשר לחיות גם עם כליה אחת בלבד. גודל כל כליה הוא כגודל אגרוף . הכליות ממוקמות בתחתית הגב, מתחת לקשת הצלעות.

מהי מחלת כליות כרונית?

מחלת אי-ספיקת כליות כרונית מתפתחת על רקע מגוון של בעיות רפואיות (סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, הזדקנות הכליות, מחלות מולדות ועוד) הגורמות לפגיעה מתמשכת ובלתי הפיכה בתפקוד הכליות.

המחלה מתחילה משלב של אי-ספיקה חלקית ועלולה להדרדר עד למצב מתקדם של אי-ספיקה סופנית. במצב זה, בו רמת התפקוד של הכליות היא 15% או פחות, הנזק לכליות הוא בלתי הפיך ונשקפת סכנת חיים. כדי להאריך את החיים החולה מחוייב לקבל טיפול  אשר מחליף  את הפעילות התקינה של הכליות באמצעות דיאליזה או השתלת כליה.

מהם סימני האזהרה למחלת כליות? 

למרבית האנשים הסובלים ממחלת כליות כרונית, אין תסמינים עד לשלב מתקדם, יחסית, של המחלה. סימני אזהרה לקיומה של מחלת כליות הם: דם ו/או חלבון בשתן, לחץ דם גבוה, רמת קריאטינין חריגה בבדיקת דם.

כיצד מודדים תפקודי כליה?

בדיקת קריאטנין בדם– בדיקה זו הנקראת – eGFR  -estimated Glonerular Filtration rate  משמשת להערכת התפקוד הכלייתי ע"י חישוב קצב הסינון הכלייתי. נוסחת החישוב של קצב הסינון הכלייתי מכילה את ערכי הקריאטינין, נתוני גיל, מין ומשקל.  הקריאטנין הוא תוצר פירוק של קריאטין המהווה רכיב חשוב בשרירי הגוף. רמת הקריאטינין משתנה מאדם לאדם ותלויה גם במסת השריר. הקריאטינין עובר סינון בכליה ומופרש בשתן ולכן מהווה סמן לתפקוד הכליות. כאשר קיימת ירידה בתפקוד הכליות, פחות קיראטינין מופרש אל השתן וערכי הקיראטינין בדם יעלו. קצב הסינון הכלייתי יורד ככל שהתפקוד הכלייתי מתדרדר.

מטרות הדיאטה בשלב הטרום דיאליטי הן להפחית את הצטברות תוצרי מטבוליזם החלבון (אוראה, קריאטינין, חומצה אורית ,זרחן ואשלגן), לשמור על מצב תזונתי תקין, ולהאט במידת האפשר את התקדמות המחלה. דיאטה נכונה עשויה לדחות את הצורך בטיפול בדיאליזה, אך אינה יכולה להוות תחליף לטיפול זה בעת הצורך.

כיצד ניתן למזער את נזקי המחלה?

ניתן להאט ולעיתים אף לבלום את ההתדרדרות מאי ספיקת כליות כרונית לאי ספיקת כליות סופנית ע"י שמירה על העקרונות הבאים:

  • מעקב רפואי וטיפול בתרופות המגנות על תפקוד הכליות
  • שינוי באורחות החיים – הקפדה על דיאטה ייחודית לשמירה על התפקוד הכלייתי, הפסקת עישון, ביצוע פעילות גופנית
  • איזון נמרץ של לחץ דם, רמת סוכר ושומנים בדם
  • הימנעות מנטילת תרופות מקבוצות מסוימות העלולות לגרום נזק לכליות, למשל תרופות נוגדות כאבים או אנטי-דלקתיות. בשל המגבלות הרבות בטיפול התרופתי, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי כל תרופה באופן פרטני.

מהם יתרונות המעקב והטיפול במרפאה הטרום-דיאליטית?

צוות המרפאה הטרום-דיאליטית כולל רופאים, אחיות, דיאטנית ועובדת סוציאלית המתמחים בתחום הנפרולוגי, ואשר תפקידם לבצע מעקב נפרולוגי אחר מצבך הרפואי ולהתאים לך טיפול במטרה להאט את קצב התקדמות המחלה. המעקב כולל:

  • בדיקות תקופתיות ע"י רופא ומעקב ע"י אחות
  • ביצוע בדיקות מעבדה ומתן מענה תרופתי לבעיות כמו אנמיה, חוסר ברזל, עודף נוזלים וכו'
  • יעוץ דיאטני והתאמת תפריט בהתאם לתוצאות בדיקות הדם.
  • מפגשים עם עובדת סוציאלית לעזרה בפתרון בעיות סוציאליות וקבלת תמיכה רגשית.

חשוב לדעת כי שיתוף הפעולה שלך עם הצוות המטפל בך, תוך יישום המלצותיו, יכול לסייע לך למנוע או לכל הפחות לדחות את ההגעה שלך לטיפול בדיאליזה.

לתזונה נכונה תפקיד מרכזי בטיפול באי ספיקת כליות כרונית. הדיאטה מותאמת לפי שלב המחלה – טרום דיאליזה, דיאליזה פריטונאלית או המודיאליזה. קביעת הדיאטה מושפעת גם ממחלות רקע נוספות (כמו יתר לחץ דם, סוכרת ושומנים בדם), מצב תזונתי וטיפול תרופתי. מסיבה זו, אין דיאטה אחידה לכל הסובלים ממחלת כליות. יש לקבל ייעוץ ומעקב מדיאטנית מומחית למחלות כליה(דיאטנית נפרולוגית), על מנת להתאים את הדיאטה בכל שלב ושלב.

תזונה בשלב טרום דיאליטי

בעת הרכבת תזונה נכונה, יש לשים לב בעיקר למרכיבים הבאים בתפריט:

  • חלבון וקלוריות – חלבון הוא מרכיב חיוני לגוף, אך במצב של אי ספיקת כליות כרונית צריכה עודפת שלו עלולה לגרום להצטברות תוצרי הפירוק שלו ולהחמרת המחלה. ההמלצה היא להגביל את צריכת החלבון ל 0.6-0.8 גרם/ק"ג משקל גוף/ יום. מקורות החלבון בדיאטה הם מהחי (עוף, בשר, דגים, חלב ומוצריו, ביצים), ומהצומח (קטניות, לחם ודגנים, אגוזים וגרעינים). חלבון מהחי הוא איכותי יותר, ולכן צריך להוות לפחות מחצית מהחלבון בתפריט. הסיכון בדיאטה זו הוא התפתחות תת תזונה, ולכן יש להקפיד על צריכה קלורית מספקת, תחת מעקב דיאטטי צמוד. על מנת לצרוך די קלוריות ללא עודף של חלבון, יש להגדיל, ברוב המקרים, את צריכת השומנים והסוכרים בתפריט.

  • נתרן (מלח) – צריכה עודפת של נתרן במצב של אי ספיקת כליות עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם ולהיווצרות בצקות. לעומת זאת, תפריט דל נתרן מוריד את הפרשת החלבון הלא רצוי בשתן. הנתרן מצוי במלח הבישול, אך מקורו העיקרי הוא במזונות מעובדים, כגון אבקת מרק, רטבים תעשייתיים, נקניקים, שימורים, גבינות מלוחות, דגים מלוחים, חטיפים ופיצוחים מלוחים. גם לחם ומוצרי מאפה מכילים כמויות לא מבוטלות של מלח. הצריכה היומית המומלצת היא 2300 מ"ג נתרן ליום (כ-6 גרםמלח). יש להיעזר בסימון התזונתי לבחירה במזונות מופחתי נתרן. אין להשתמש בתחליפי מלח ללא התייעצות עם רופא או דיאטנית.

  • אשלגן – אשלגן הוא מינרל המצוי במזונות רבים, ובדרך כלל יש להגבילו באי ספיקת כליות, בשל ירידה בהפרשתו בשתן. קיימות גם תרופות המעלות את רמתו בדם. רמה נמוכה או גבוהה מדי  של אשלגן בדם פוגעת בין השאר בתפקוד השרירים, ובראשם שריר הלב. אשלגן מצוי בעיקר בירקות (כגון עגבניות, אבוקדו, תפוחי אדמה, בטטה, סלק, ארטישוק, דלעת), פירות (כגון בננה, מלון, משמש, פירות טרופיים, גויבה, רימון, פירות הדר, מיצי פירות טבעיים, פירות יבשים) ומוצרי חלב ניגרים (כגון חלב, לבן, יוגורט). צריכת האשלגן היומית המומלצת תקבע לפי רמת האשלגן בבדיקות הדם.

  • זרחן – הזרחן גם הוא  מינרל המצוי במזונות רבים, ויש להגבילו בדיאטה באי ספיקת כליות בשל הירידה ביכולת הגוף להפריש אותו. עודף זרחן בגוף גורם בין היתר לפגיעה בתפקוד הלב וכלי הדם, ולמחלת עצם. בין המזונות עתירי הזרחן ניתן למנות אברים פנימיים, דגים כמו סלמון, סרדינים וקרפיון, נקניקים, פיצוחים, קטניות, גבינות צהובות וקשות, מוצרי חלב ניגרים, חלמון הביצה, דגנים מלאים, משקאות קולה וקקאו. לעתים יש צורך להשתמש גם בתרופות קושרות זרחן עם האוכל על מנת להפחית את ספיגתו לגוף.

אנו מתחייבים שהפרטים שתמסרו ישארו חסויים ולעולם לא יועברו לגורם אחר.
בכל עת עומדת לכם הזכות להימחק מרשימת התפוצה של האתר, באמצעות פעולה פשוטה של משלוח דואר אלקטרוני לכתובת: info@inkf.org.il

פתיחת צ'אט
צריך עזרה?
שלום,
איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן